Через Prozorro закуплено дронів для фронту майже на мільярд гривень

дрон

В електронній системі публічних закупівель «Прозорро» станом на початок липня опубліковані відомості про закупівлю різних безпілотників для фронту на 893 млн грн.

Про це повідомляють Наші гроші. При цьому видання звертає увагу, що під час попереднього аналізу у травні закупівлі дронів оцінювались у 554 млн грн. Тобто за два місяці військові та різні установи витратили на безпілотники 340 мільйонів, що свідчить, що потреба у них не зменшується, і закупівлі продовжуються високими темпами.

закупівля дронів

Найпопулярнішими безпілотними літальними апаратами (БпЛА) були й залишаються DJI Mavic 3 різних модифікацій. Видання зробило аналіз угод вартість яких перевищила мільйон гривень (близько 70% всіх закупівель дронів). У цих закупівлях 1960 «мавіків» на 310 млн від загальної кількості у 2825 безпілотників вартістю 525 млн гривень.



Всього БпЛА за час повномасштабного вторгнення через систему публічних закупівель придбали 270 замовників. Майже половину угод припадають на дваохзамовників: КП «Інфо-рада-Дніпро» з пулу Бориса Філатова (на 268 млн) та виконком мерії Кривого Рогу Юрія Вілкула. Також серед десятки найбільших замовників міськради Житомира, Коломиї, Лисичанська та Луцька.

закупівля дронів

Це свідчить про потребу ЗСУ у дронах, які раніше очільник військового відомства Олексій Резніков назвав «весільними». А його заступник Віталій Дейнега заявив, що Міноборони їх не купує аби «не псувати стосунки із США».